Den Haag, stad zonder muren (?)

etalage_stroom

DEN HAAG,

STAD ZONDER MUREN(?)

De slogan die het tegenovergestelde bewerkstelligt

Den Haag profileert zich als stad zonder muren.

Een imago passend bij wat zij wil uitdragen.

Open, tolerant en internationaal: stad van vrede en recht.

Maar dit zorgvuldig geconstrueerde verhaal heeft ook een keerzijde.

Want hoewel historische plannen voor muren en vestingwallen nooit zijn uitgevoerd,

toont de huidige stad van vrede en recht wel degelijk muren, wallen en grachten.

In 2012 stelde de gemeente zich kandidaat als Culturele Hoofdstad van Europa 2018 met als motto: ‘Stad zonder muren’. Maar die beeldspraak lijkt niet overeen te komen met de realiteit van de stedelijke ruimte vandaag de dag. Bovendien bestonden er wel ooit plannen voor verdedigingswerken.

Er zijn verschillende plannen gemaakt vanwege aanhoudende bedreigingen en daadwerkelijke plunderingen: een ommuring in de 16e eeuw en vestingwerken begin 17e eeuw. Ze zijn er nooit gekomen, mede omdat (ommuurde) steden als Delft en Leiden er sterk op tegen waren. Zij waren bang dat Den Haag te belangrijk zou worden. Daarnaast lijken de plannen haast onuitvoerbaar te zijn geweest. Uiteindelijk kwam er in 1620 toch een pragmatische grachtengordel gereed. Die is achter u nog steeds zichtbaar.

In de loop der jaren ontwikkelde Den Haag zich tot Internationale Stad van Vrede en Recht, voortbouwend op haar open imago en ligging in de luwte. Desalniettemin manifesteren de grote instellingen die werken aan vrede, veiligheid en recht in de wereld, zich als onneembare vestingen in het Haagse stadsbeeld. Zoals het Europol hoofdkantoor dat door een glazen muur omsloten wordt, terwijl het gebouw naar buiten toe volledig gesloten is. Of het nieuwe gebouw voor het Internationaal Strafhof. Dat lijkt transparant, maar wordt omringd door een tankgracht en ligt ingepakt in een glooiend duinlandschap dat niet misstaat als vestingwal.

  Zo blijken eeuwenoude technieken nog altijd te worden ingezet om buiten te houden wat niet naar binnen mag en binnen te houden wat niet naar buiten mag. Oftewel, controle door middel van obstructie.

maq_top_1 maq_top_2

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s